Interview Hanny Verheijden

Hanny, jij zegt dat jij een Qi-Mag Feng Shui consultant bent. Wat betekent dit?

Na een opleiding tot Feng Shui consultant door Steven Devine in de Black hat traditie, oftewel de Baguaschool besefte ik dat er nog heel veel meer te leren viel. Ik ben op zoek gegaan naar een andere leraar en heb die gevonden in Prof.Dr T.Y. Lim , grootmeester in de Feng Shui en oprichter van het Qi-Mag International Feng Shui & Geobiology Institute. Ik heb voor deze opleiding gekozen omdat het ook de klassieke Feng Shui scholen integreert en heel veel accent legt op het gezondheidsaspect van Feng Shui. Feng Shui als preventieve geneeswijze. Dit sprak mij zeer aan te meer vanwege mijn eerdere studie in Traditional Chinese Medicine. Yes Lim verbindt als geen ander Oost met West omdat hij zelf vele jaren in het Amerikaanse bedrijfsleven heeft gewerkt en Feng Shui ontdaan heeft van veel bijgeloof. Naast specialisaties in bedrijfs- en tuin Feng Shui heb ik bij hem ook trainingen gevolgd op het gebied van Space clearing en het verminderen van technologische stralingen. Een Qi-Mag Feng Shui consult is wetenschappelijk meer onderbouwd en de aanpak is veel breder dan die van een gemiddeld consult.

Hoe ben jij er toe gekomen om Feng Shui consultant te worden?

De oorsprong ligt al in mijn vroege kinderjaren. We woonden naast Indische mensen wat ik reuze boeiend vond. Ik hield niet van het Hollandse eten en daar stond altijd wel wat heerlijks op het vuur. Ik kon er ook altijd binnenvallen op elk tijdstip, wat ook ongewoon, maar voor mij erg prettig was. Ik herinner me nog de geur in huis, die alleen was al magisch. Het hele interieur sprak van een mythische wereld waarin alles wat er stond of hing een eigen verhaal uitademde. Dit intrigeerde mij enorm en Ik heb daardoor al jong de keuze gemaakt om als ik “groot” was veel te gaan reizen en te beginnen met Indonesië. Dit heb ik ook gedaan. Op mijn 21 vertrok ik voor 6 maanden naar Zuid Oost Azië, deze reis heeft mijn leven ook weer verder gevormd. Ik ging mij daarna meer verdiepen in de Oosterse filosofie en geneeswijzen. Daarnaast maakte mijn moeder kleding in een speciaal kamertje wat ik gebruikte om mijn eigen werelden te creëren, met lappen en kleding en allerlei spullen en speelgoed . De basis voor de oosterse benadering en het creëren van nieuwe omgevingen was gelegd.

Je hebt mij verteld Hanny dat vrijheid ontzettend belangrijk is voor jou in jouw leven en werk. Waaruit blijkt dat, hoe ver ga jij daarin?

Als kind had ik al een enorme vrijheidsdrang. Men heeft mij eens verteld dat ik in een vorig leven letterlijk en figuurlijk in een keurslijf heb gezeten en dat ik mij daardoor in dit leven mij door niets en niemand laat inperken Ik weet daar inmiddels veel meer over, maar daar en over nog veel meer ontmoetingen, plaatsen en ervaringen moet, of beter mag ik zelf maar eens een boek gaan schrijven. Mijn vrijheidsdrang en behoefte aan reizen in letterlijke en figuurlijke zin vind je ook terug in mijn horoscoop, in de numerologie enzovoort. Voorbestemd dus? Maar ik reis al sinds mijn twintiger jaren, lange periodes en altijd alleen. Dat geeft mij de ruimte om mijn intuïtie, mijn innerlijke kompas te gebruiken. Deze kwaliteiten hebben zich juist door het alleen reizen kunnen ontwikkelen. Waar ga je naar toe en hoe? Wie kun je vertrouwen, waar moet je zijn om de mensen te ontmoeten en de ervaringen op te doen die van betekenis zijn? Zo ben ik eens met een huurauto naar de Hopi indianen gereden. Ik logeerde bij vrienden in Arizona die ik jaren eerder in Mexico ontmoet had. Ik kreeg opeens dat plan om de Hopies te bezoeken. Hoe dit allemaal in zijn werk gegaan is kan al een roman opleveren. Maar ik ben er geweest, 2 keer zelfs en heb nog steeds contact.

Het heeft mij enkele jaren gekost om een carrière als visagist op te bouwen. Toen dat gelukt was wilde ik weer een lange reis maken. Iedereen vond dat dom, want ik had nu toch iets opgebouwd wat ik kwijt kon raken door maanden afwezig te zijn. Maar ik was toch freelancer geworden om vrij te blijven? Dus heb ik mij afgevraagd wat het ergste is wat me zou kunnen overkomen. Na mijn thuiskomst als bordenwasser aan de slag te moeten bijvoorbeeld. Nou daar ga je ook niet dood van en ik ben dus voor 5 maanden vertrokken naar Midden Amerika, heb de tijd van mijn leven gehad en kon bij thuis komst, “per toeval” als visagist en grimeur bij de televisie gaan werken. Een ander toeval zorgde er weer voor dat ik een baan als reisbegeleidster kreeg en heb dit 7 jaren gecombineerd. Tot het weer tijd was voor iets anders. Ik las in Vrij Nederland een stuk over Feng Shui, nog nooit van gehoord ,maar het resoneerde meteen met mij en ik wist onmiddellijk dit ga ik doen en dat gaat me lukken al was het in 1998 toch echt pionieren. Ik kon nu vorm, het mooi maken, gaan combineren met inhoud. Mijn studie Chinese geneeswijzen zou een goede basis zijn en ik zou met mensen blijven werken maar nu nog op een dieper niveau. Ik zou freelancer blijven, dus mijn vrijheid om te gaan en te staan waar en wanneer ik het wil behouden, zou me verder ontwikkelen als mens en ik zou het overal ter wereld kunnen beoefenen. Het voldeed dus ook echt aan al mijn voorwaarden. Het lot hielp een handje, ik kreeg een auto ongeluk en kon mijn werk als visagist ook een tijd niet meer doen. Dus heb mijn beide carrières opgegeven en me helemaal op Feng Shui en aanvullende trainingen gericht. En heb er nooit spijt van gehad.

Leven veel klanten in de veronderstelling dat zij de Feng Shui consultant pas op het einde inschakelen om hun woning of kantoor de juiste energie te geven?

Ja helaas wel, zo laten ze kansen liggen om bij nieuwbouw of verbouw meteen aan aantal belangrijke zaken aan te passen. Ik heb al heel wat nieuwbouw projecten en verbouwingen mede ontworpen en verrassende oplossingen bedacht omdat ik een heel eigen benadering heb. Maar alleen al de plaatsing van deuren en het bepalen van hun draairichting kan een heel groot effect hebben op de energiestroom. Plaatsing van sanitair, trappen en ramen, afmetingen, materialen en systemen samen met een indeling op maat van de gebruikers zijn vele zaken die in overweging genomen kunnen worden en waar ik over kan adviseren. Een goede Feng Shui begint al bij de bouw, of zelfs al bij het vinden van een goede locatie. Natuurlijk kun je met bestaande ontwerpen en handhaving van het huidige interieur toch heel veel verbeteren aan de energiehuishouding en dus aan het welzijn van de mensen in zowel woon- als werkomgevingen.

Wat is de essentie van wat jij probeert te doen in jouw dagelijks werk?

Het leven van mensen op alle fronten verbeteren. Iedereen heeft een andere vraag, de een heeft slaap- of gezondheidsproblemen, de ander relatie- of carrière problemen. Het huis voelt niet goed of er zijn opvallend veel problemen sinds men in een pand getrokken is. Iedereen kent panden waar bv. ieder bedrijf weer failliet gaat, of wijken en bedrijven waar meer dan gemiddeld gezondheidsproblemen voorkomen. Het is heel fijn om dan te kunnen helpen met inzet van een aanpak op maat.

Daarnaast ben ik een echte mooi maker, mede door mijn achtergrond als visagist/stylist voor bladen en televisie. Veel mensen komen dus ook zonder specifieke problemen naar mij toe, maar omdat ze een harmonieuze, vitale en inspirerende omgeving willen creëren. Waar ze echt in thuis kunnen komen en opladen. Zakelijk zorgt het niet alleen voor een inspirerende omgeving maar geeft het ook een beter bedrijfsresultaat, volgens Yes Lim is zelfs 70 % van het bedrijfsresultaat afhankelijk van de aanwezige Feng Shui.

Daarnaast vind ik het ook heel bevredigend als ik mensen kan helpen op persoonlijk vlak. Inzicht te geven in hun talenten en valkuilen en weten waar ze zitten in de energetische cyclus kan enorm helpen om beter met jezelf en anderen overweg te kunnen. Zelfs tot bloei en in de Flow te komen. Ik heb verschillende handvaten om dit te kunnen doen en natuurlijk breng ik mijn eigen levenservaring in.

Wanneer jij een Feng Shui consult geeft houd jij dan rekening met hun persoonlijkheid. Hoe bepaal je hun persoonlijkheid?

Jazeker, dit is een belangrijk aspect. Op basis van de geboortedatum weet ik welke kleuren en elementen geschikt zijn en welke effect bepaalde windrichtingen hebben. Nu kun je dus een juiste kleur- en plaatsingsadvies geven. En natuurlijk houd ik rekening met iemands smaak. Het is een misvatting dat er allemaal Chinese attributen gebruikt moeten worden.

Voor publieke ruimtes ga ik weer wat anders te werk maar dan nog zijn kleur, elementgebruik en plaatsing heel belangrijk. Een gedeelte van een Feng Shui consult is op de persoon gericht en een ander deel meer op de specifieke ruimte.

Is Feng Shui een Life style?

Eigenlijk wel, zelf in balans komen door het eten van de juiste voeding en het beoefenen van bijvoorbeeld Tai Chi of Qi kung, meditatie, Het herkennen van de natuurlijke cycli zodat je met de juiste flow mee kunt gaan. Inzicht krijgen in jezelf , je partner en kinderen helpt natuurlijk om harmonieuzere relaties te vinden en aan te gaan. Vanwege mijn brede opleiding kan ik op al deze gebieden advies geven . Zelfs op zakelijk gebied.

Hebben huizen een persoonlijkheid, een uniek verhaal? Jij noemt jezelf een Sherlock Holmes. Ben je een detective of biograaf van het verhaal van het huis?

Huizen hebben zeker een persoonlijkheid. De vorm en ligging van een pand, de omgeving, de lay- out , het stralingsniveau, het gebruik van kleuren en elementen enzovoort bepalen samen de Feng Shui van een pand. Dus ook het effect dat ze hebben op de mensen die er in wonen of werken. Dit kan zowel ondersteunend als ondermijnend werken.

Zelfs de geschiedenis van een grondgebied of pand heeft effect . Wat heeft er allemaal plaatsgevonden, ziekte, depressie,scheidingen en faillissementen van vorige bewoners kunnen nog restenergieën geven die weer invloed hebben op de huidige gebruikers. Deze restenergieën kun je opruimen zodat de geschiedenis zich niet hoeft te herhalen.

Het opsporen van de schadelijke invloeden maakt mij een detective en het onderzoeken van de voorgeschiedenis een biograaf.

Je kunt een huis heel snel “voelen” en wanneer je er in woont gaat het je zeker beïnvloeden. Of je er nu in gelooft of niet.

Wat is voor jou het plezier om met Feng Shui bezig te zijn?

Op de eerste plaats het resultaat dat ik bereik wanneer ik het leven van mensen kan verbeteren of veraangenamen. Je ze in een heerlijke omgeving kan laten wonen en werken. Ieder doet dit werk op zijn eigen manier met zijn eigen kennis en ervaring. Zoals ik werk kan ik erg veel van mijn talenten en ervaringen toepassen. Ik gebruik zowel mijn linker- als mijn rechterhersenhelft. Het analyseren en berekenen enerzijds, het werken met de aanwezige energieën en het ontwerpen van een mooi interieur anderzijds. Daarbij gebruik ik ook kunst, symboliek, geuren, facetten uit de natuur zoals waterelementen en planten die mij ook allemaal boeien. En bovenal kan ik met liefde en compassie werken.

Wat is de essentie van jouw Feng Shui design filosofie?

Dat je door het juist plaatsen, indelen en inrichten van ruimtes met natuurlijke elementen en rekening houdend met de natuurlijke cycli de levenskwaliteit kunt verhogen en voorspoed kunt aantrekken. Het leven weer kunt laten stromen.

Is het wel eens lastig voor jou om te werken met Feng Shui omdat het gaat over sterke overtuigingen die kunnen botsen met die van anderen?

Mijn cliënten staan er natuurlijk voor open en hebben vaak al wat kennis over Feng Shui. Wel komt het voor dat een partner er niet positief tegenover staat, maar dan neem ik de tijd om het een en ander uit te leggen. Er is inmiddels al veel onderzoek gedaan naar het effect van straling enerzijds en het gebruik van natuurlijk elementen in een omgeving anderzijds. Die resultaten zijn verbluffend en hebben niets met overtuigingen te maken.

Ik citeer uit een onderzoek van Interface 5-11-2014 “Natuur verhoogt welzijn” Hieruit blijkt dat werkplekken zonder natuur een significante nadelige invloed hebben op de gezondheid en het welzijn van kantoormedewerkers. Het ontbreken van natuurlijke elementen verhoogt de werkstress en vermindert de productiviteit. Voor organisaties die de productiviteit van hun medewerkers willen verhogen is investeren in op natuur geïnspireerde design een must! Contact met de natuur en ontwerpen die de natuur nabootsen blijken de gezondheid, prestaties en concentratie te bevorderen en stress te verminderen.

Feng Shui Visie doet dit allemaal!! Daarbij is er een onderzoek gedaan naar de kosten van personeel en infrastructuur en relatie tot de kosten voor het gebouw. Dit verschilt natuurlijk per onderneming, maar als je een verbetering van het bedrijfsklimaat met 5 % kunt verhogen dan kun je met de kostenbesparing die dat oplevert ieder jaar een nieuw pand kopen, Zo snel verdient zich dit terug.

Heb je favoriete gebouwen die je graag een Feng Shui design geeft?

Vanuit mijn ervaring als reisbegeleidster met name in Azië en Midden Amerika weet ik dat er op de meest paradijselijke plekken hotels en ressorts worden neergezet waarbij geen enkele rekening gehouden is met aspecten uit de Feng Shui. Dit geeft bedompte ruimtes, slechte ventilatie,onrustige slaapplekken, scherpe verlichting, blokkerend interieur, matig bedrijfsresultaat enzovoort. Dit zijn echt gemiste kansen en daar zou ik wel een positieve bijdrage aan willen leveren. Zoals ook in de herbestemming, zorg- en wellnesssector, kantoor gebouwen enzovoort. Op een plek met veel mensen hebben ook veel mensen profijt van de verbeteringen.

Is jouw uitdaging om in allerlei type gebouwen dezelfde Feng Shui filosofie toe te passen?

De filosofie is hetzelfde, de aanpak is altijd maatwerk bij mij. Inmiddels heb ik wel in bijna alle sectoren ervaring opgedaan en juist de verscheidenheid aan panden, problemen, mensen en wensen maakt het zo boeiend en iedere keer weer een uitdaging. En niet te vergeten, ik ontwerp ook tuinen.

Hoe is jouw perceptie over Feng Shui veranderd in de loop van de jaren?

Deze heeft zich echt verdiept en verbreed maar zonder dogmatisch of rigide te worden. Je moet de esthetiek en de smaak van de mensen niet uit het oog verliezen zoals ook praktische haalbaarheid. Het hoeft niet 100% te kloppen om toch een goed resultaat te behalen. De aandacht voor de mens is in mijn werk toegenomen. De bewoners of gebruikers van een pand bepalen zelf ook een groot gedeelte van de energie in huis. Verander je de energie in huis is het ook belangrijk de mens daarin mee te nemen dan versterkt het elkaar.

Waar en hoe krijg jij je Eureka momenten?

Als ik alles in kaart heb gebracht en ingetekend in de plattegrond ga ik remedies zoeken. Ik schakel dan over naar een intuïtiever en creatiever stuk van mij. Soms valt alles meteen op zijn plek en kan ik met kleine middelen groot resultaat bereiken. De natuur is voor mij een goede plek ter overdenking en om inspiratie te krijgen. Ik zwem twee keer per week en tijdens het zwemmen of daarna in de sauna krijg ik ook vaak goede ideeen maar achter mijn tekentafel gebeurd toch het meeste.

Je houdt van bijzondere mensen, je houdt van verrassingen, je houdt van unieke ervaringen. “Reis” jij ook op deze manier in jouw werk, samen met jouw klanten?

Ja eigenlijk wel, afhankelijk van het type mens en consult kan ik diep betrokken zijn. Ontstaat er een sterk vertrouwen en verbondenheid. Het consult is al een reis door hun leven, welke thema`s spelen er op persoonlijk of zakelijk vlak. Wat kunnen ze niet loslaten, wat blokkeert hun, waar zitten hun angsten. Een persoonlijke clearing; een optioneel consult, is een echte reis. Ik verbind me non verbaal met een persoon en onderzoek op welke gebieden er oude trauma`s of aannames zijn. Het is een communicatie op zielsniveau, zo kun je het verwoorden. Ik krijg dan beelden, voel emoties, hoor uitspraken die uit het onbewuste van de ander komen. Dit geeft heel veel inzicht en de mogelijkheid om het oude en belemmerende los te laten. Dit kan o.a. op lichamelijk, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau zijn. Men voelt zich daarna vaak letterlijk lichter en vrijer. Ik heb deze technieken bij verschillende leraren geleerd en heb er zelf ook veel aangehad. Omdat ieder mens en iedere situatie weer anders is en uniek blijft ieder consult weer een verassing en zie je dat ieder mens bijzonder is.

Help jij klanten méér vrijheid te verwerven?

Vaak hebben mijn cliënten spullen in huis die ze zelf niet gekozen hebben maar door bijvoorbeeld erfenissen verkregen. Deze spullen kunnen een negatief effect hebben door hun oude lading of herinneringen of gewoon omdat ze niet passen in hun leven en interieur. Ook slipt het huis dicht door al die overtollige spullen en zorgt dan weer voor blokkades een gebrek aan stroming waardoor het leven gaat stagneren. Ik help mensen mee om los te laten en te kijken wat echt waarde voor hen heeft. Dat geeft vrijheid en ruimte. Daarnaast werkt ook de persoonlijke clearing oftewel energetische reiniging bevrijdend. We hebben vaak geen idee wat ons allemaal beïnvloedt en belemmert.

Wanneer jij eeuwen geleden geboren was zou men jou als een ‘knappe donkere mysterieuze tovenares kunnen zien met jouw magische gaven en verrassende ideeën. Hoe zie jij dit? Wat is jouw effect op mensen?

Er is mij eens verteld dat ik iets heel jongs en iets heel ouds heb en ik denk dat juist die combinatie van oude wijsheid en doorleefdheid in combinatie met onbevangenheid en levenslust aantrekkelijk is. Ik werk met veel compassie en empathie en ben positief en niet oordelend ingesteld dat geeft mensen de ruimte om open te zijn en vertrouwen te hebben.

Waarom zorgen lezingen die jij geeft altijd voor meer klanten en werk? Wat is jouw geheim & magie?

Veel mensen hebben een beperkt beeld van wat Feng Shui inhoud en omdat ik erg holistisch werk ben ik altijd blij dat ik ruim de tijd krijg om te vertellen wat met name Qi-Mag Feng Shui voor hen kan betekenen. Ik raak steeds weer gepassioneerd over mijn werk en de Chinese natuurfilosofie wanneer ik een lezing geef en dat raakt de mensen. Ik krijg steeds weer te horen “Ik had geen idee dat het zo veelomvattend was” . En “mooi om te zien dat je met zoveel passie over je werk praat”

Wat mij intrigeert is hoe jij jouw eigen huis Feng Shui hebt ingericht.

Mijn eigen huis is een grote uitdaging geweest. In de loop van de tijd ben ik veel te weten gekomen over de relatie die ik heb met deze plek. Ik heb dit huis aangeboden gekregen via via, ik kwam van buiten de stad en wilde snel een huis met een plein voor en een tuin achter. In die tijd was er veel woningnood dus mensen vonden dit te veel gevraagd, maar ik laat mij niet snel ontmoedigen. En binnen enkele weken kwam ik aan dit huis. De buurt had erg weinig energie en er lopen veel wateraders onder het pand, ook zijn er vroeger nare dingen gebeurd op de plek waar ik woon.

Dus het zuiveren en verhogen van de energie en het blokkeren van de wateraders waren in eerste instantie een uitdaging. Ik heb door een aantal ingrepen, bijvoorbeeld het verwijderen van een muurtje en het plaatsen van een dakkapel de Chi stroom verbeterd. Verder heb ik door de juiste kleuren en elementen te gebruiken en het positioneren van bureau en bed, ander interieur en kunstobjecten. meer harmonie gecreëerd . De tuin heb ik grondig aangepakt en is nu een oase van rust met zowel een Aziatische als Mexicaanse twist. Zodat ik me ook in Nederland altijd een beetje met beide culturen verbonden voel. Mensen zijn altijd verrast omdat mijn huis en tuin echt mijn persoonlijk uitstraalt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s