Interview Karlijn Engelaar

Interview met Karlijn Engelaar naar aanleiding van haar boek Op tijd een Feestje!           Het boek is deze maand voor slechts Euro 5 te koop.

Wat is de reden dat jij dit kinderboek hebt geschreven, Karlijn?

Het verhaal over de mannetjes in de wekker zat al ongeveer 30 jaar in mijn hoofd. Toen ik een jaar of vijf was, kreeg ik een digitale wekker. Als ik ’s avonds in bed lag fantaseerde ik over hoe die wekker werkte. De mannetjes in mijn wekker gingen leven in mijn hoofd en ik vierde hun feestjes mee.

Ik ben altijd de feestjes blijven vieren en heb dat ook met anderen gedeeld. Met enige regelmaat zeiden mensen tegen mij, als ik het verhaal vertelde: ‘Wat een geweldig leuk verhaal. Dat zou je op moeten schrijven en er een boek van maken.’ Dat was altijd een droom van me, om dat ooit te doen.

Een paar jaar geleden volgde ik een intensief coaching traject om een aantal persoonlijke en zakelijke doelen en dromen te verwezenlijken in drie maanden tijd. Voor mij was klip en klaar dat dát het moment was om deze droom waar te maken en mijn eerste boek uit te brengen. Op dat moment zat het verhaal nog in mijn hoofd, 8 weken later had ik het gedrukte en gebonden full color boek in mijn handen en was ik ineens auteur en uitgever.

Wat is het verhaal onder het verhaal over de digitale wekker, tijd en stroom? Wat probeer je kinderen mee te geven?

Ik wil kinderen stimuleren om te zijn wie je bent en ze laten fantaseren, ontdekken en beleven. En ik wil volwassenen laten zien dat je dat nooit los hoeft te laten. Ik ben er van overtuigd dat onbevangenheid, onvoorwaardelijkheid, liefde en vertrouwen (kwaliteiten die elk kind in de basis bezit) voorwaarden zijn voor ‘succesvolle’ interactie, samenwerking, geduld, rust, zelfbewustzijn, sociale vaardigheden, acceptatie en creativiteit. En dát is wat mij betreft de basis van álles!

Ik denk dat mijn boek daar aan bijdraagt.

2690487_

Ik ben van mening dat mijn verhaal mensen stimuleert om anders te kijken naar de (alledaagse) dingen om je heen. Volgens basisschool leerkrachten helpt mijn boek kinderen ook nog eens om ‘tijd’ te begrijpen en klok te leren kijken.

Vanwaar de titel ‘Op tijd een Feestje!’?

Het boek laat zien dat zelfs de meest ogenschijnlijk saaie dingen gevierd kunnen worden, dat je je altijd kan focussen op wat er wél is. In mijn werk merk ik heel vaak dat we de nadruk leggen op wat er allemaal beter kan. Heb ik zelf ook een handje van. Ik laat mensen zien dat ze hun successen – hoe klein ook – kunnen vieren. En dat je daar niet mee moet wachten tot…het misschien te laat is. Dit boek is daar een mooi voorbeeld van. Je zal zien dat je na het lezen daar zelf ook meer oog voor hebt. En dan zijn het alleen nog maar de leuke cijfercombinaties. Kan je nagaan waar je nog meer allemaal feestjes voor kunt vieren in jouw leven!

Heel bijzonder dat jouw vader de tekeningen voor het boek heeft gemaakt, kun je daar iets meer over vertellen?

Op het moment dat ik als vijfjarige begon te fantaseren over de mannetjes in mijn wekker, maakte ik plaatjes in mijn hoofd van hoe mijn vader voor me tekende. Zijn tekeningen zijn voor mij onlosmakelijk met mijn verhaal verbonden. Nadat ik besloot het boek uit te brengen, kon het voor mij niet anders dan dat hij de tekeningen zou maken. Toen ik het hem vroeg, was zijn reactie: ‘Ik?? Maar ik kan helemaal niet tekenen!’ Voor mij ging hij het ‘proberen’.

Meer informatie over Karlijn Engelaar en haar boek ‘Op tijd een Feestje’ vind je hier

http://www.fantastischeverhalen.nl/op-tijd-een-feestje.html

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s